Home

Pari viimeistä viikkoa on ollut aika hektistä ja kiireistä aikaa. Erilaisia palavereja ja monia hoidettavia asioita, tekemisen määrästä huomaa nousukauden alkaneen. Jäin oman kiireen keskellä miettimään ihmisten jaksamista kun aika ei millän tunnu riittävän työpäivän aikana kaikkeen.

Todella monesta suunnasta ja organisaatiosta kuulee parhaillaan, että arjessa on hirmuisen kiire ja töitä on enemmän kuin ehtii tehdä. Myös uusien rekrytointien tekeminen on haasteellista, koska nyt on paikkoja paljon auki, työnhakijoilla on siis uusia mahdollisuuksia edessään. Nyt jos koskaan johtamisella on todella iso merkitys organisaation tulevaisuudelle.

Johtamisella voidaan vaikuttaa siihen tekevätkö ihmiset pakollisen vai parhaansa. Jos arjessa vain haetaan virheitä, kiinnitetään huomiota epäonnistumisiin, mikromanageerataan, kyykytetään, pomotellaan, pelotellaan ja pilkutetaan niin organisaatio on varmasti pulassa. Kaikki toimenpiteet, jotka vievät ihmisten fiiliksen ja sitä kautta energian, ovat nyt jos koskaan täysin vääriä valintoja pomolta. Niillä saadaan aikaan motivaation katoaminen ja energia menee arjessa vain selviytymiseen. Sunnuntaisin energiaa on ehkä uuden työpaikan hakemiseen.

Voi olla, että historiassa pärjättiin pelolla johtamisella ja kyykyttämisellä. Se toimi vain silloin kun työpaikka oli tavallaan lahja työnantajalta ja siitä piti olla kiitollinen. Onneksi siitä on jo paljon aikaa, valitettavaa on, että kaikki pomot eivät sitä kuitenkaan tunnu ymmärtävän. Yhä edelleen kuulee paljon epätodellisia tarinoita kyykyttämisestä ja vallan käytöstä. Esihistoriallinen johtaminen on jäänyt päälle vaikka se kuuluisi museoon pölyttymään. Meillä jokaisella on uskoakseni näitä kuultuja tai omakohtaisia kokemuksia viimeisen vuoden ajalta.

Onneksi ajat muuttuvat

Emme elä enää aikaa, jossa työntekijän on otettava vastaan se mitä tarjotaan. Nykyään hänellä on mahdollisuus valita työpaikka, jossa viihtyy ja jossa tuetaan ja nostetaan arjessa. Sen myös hyvä pomo tajuaa ja pystyy muuttumaan ajan mukana. Ne jotka eivät muutu, ovat hyvin pian ex-pomoja, ainakin muutaman YT-neuvottelun jälkeen.

Nyt jos koskaan ihmiset itse valitsevat.

Tänään hyvä pomo ymmärtää, että hän ostaa ihmisen työpanoksen. Mitä paremmin hän pitää huolta ihmisen fiiliksestä ja motivaatiosta, sen parempi ostonsa on ja hänen saamansa vastine maksetulle palkalle on ja sitä parempi on organisaation tulos. Ja pieni vaihtuvuus.

Mitä paremmin haemme ihmisten vahvuuksia, nostamme onnistumisia esille ja saamme kaikki uskomaan omiin ajatuksiinsa ja ideoihinsa toiminnan kehittämiselle – sitä varmempaa on tulevaisuutemme.

Haluammeko, että ihmisemme tekevät vain pakollisen vai parhaansa – Se on jokaisen pomon oma valinta.

Menestyvässä organisaatiossa ymmärretään myös, että:

1) Pomot ovat ihmisiään varten, ei päinvastoin

2) Pomon tehtävä on pitää huolta siitä, että kaikkien ihmisten on kiva tulla töihin, ei vain hänen

3) Tulos syntyy arjen hyvästä fiiliksestä, joka rakentaa motivaation kiireen keskelle

4) Avaintilanteita ovat arjen kohtaamiset, joissa pomon on pidettävä huolta, että toiselle jää hänestä parempi fiilis, ei huonompi

5) Arjessa haetaan tietoisesti ihmisten vahvuuksia, onnistumisia ja positiivisia asioita, ei virheitä ja heikkouksia

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle, mutta mielestäni olennaista on ymmärtää, että pakolla ei saada parasta tulosta ulos. Ei koskaan.

Kysymyksiä jokaiselle pomolle:

  1. Mikä on lisäarvoni ihmisilleni?
  1. Mitä teen, että saan ihmiset tekemään parhaansa?
  1. Mistä minulle maksetaan – huonosta vai hyvästä fiiliksestä?

Viime aikoina on saanut lukea lehdistä myös paljon tarinoita huonojen itsevaltiaiden johtajien tavasta toimia. Niitä on hyvä olla, jotta huono johtaminen saadaan keskusteluun ja muutoksia myös organisaatioiden johtoon.

Sen lisäksi voisi myös nostaa esille hyviä johtamisen ja onnistumisen tarinoita. Hyviä pomoja. Hyviä ihmisiä, jotka onnistuvat omassa työssään ilman pomotusta. Ihmisiä, jotka tekevät parhaansa.

Nyt jos koskaan hyvä fiilis on arjessa tarpeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s