Home

Kun yrityksellä tai organisaatiolla menee hyvin on myös helppoa panostaa ihmisiin ja pitää heistä huolta. Yhdessä tekemiseen ja viihtymisen on varattu budjetissa rahaa ja on kiva pitää ihmisen hyvinvoinnista huolta työkiireen keskellä. Arjessa ihmiset hymyilevät ja positiivisia onnistumisia on kiva jakaa. Ilmapiiri ja johtaminen ovat kaikilla mittareilla mitattuna hyvää ja ulkopuoliset tutkimuksetkin antavan saman arvosanan tai indeksin. Organisaatiolla menee hyvin ja on helppo postata kivoja juttuja sosiaaliseen mediaan ja antaa vaikkapa haastatteluja onnistumisista.

Entä kun tilanne muuttuu?

Ulkopuolinen maailma voi muuttua pikaisesti ja muuttaa yrityksen tai organisaation tilannetta nopeastikin kuten olemme kaikki huomanneet. Myynti laskee itsestä riippumattomista syistä ja kulut juoksevat kuitenkin samaan tahtiin. Pahimmillaan koko bisnes sakkaa ja edessä ovat pakolliset lomautukset tai irtisanomiset, jotta edes säilytään hengissä. Mutta miten johtaa tilanteessa, jossa esimerkiksi myynti laskee, mutta kaikki toiminnot ja ihmiset säilyvät ja pitääkin säilyttää?

On selvää, että kyseisessä tilanteessa pitää tehdä kustannusleikkauksia ja miettiä tarkkaan mitä tehdään kun halutaan kuitenkin säilyttää kaikki työpaikat. Nopeimmin tulee mieleen karsia markkinoinnista kaikki mahdollinen ja samoin lopettaa heti kaikki henkilöstöön tehdyt panostukset, jotka liittyvät työhyvinvointiin, yhteisiin tilaisuuksiin, kuntoiluun tai vaikkapa terveydenhoitoon. Säästöjä saadaan hyvinkin nopeasti, mutta entä ihmisten jaksaminen ja joustaminen tilanteen jatkuessa pitkään? Leikkauksilla pystytään helposti leikkaamaan omaa tulevaisuutta enemmän kuin olisi tarpeen. 

Exceliä vai tulevaisuutta?

Tilanteessa voisi olla hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään sitä mikä on organisaation tulevaisuudelle tärkeää. Exceliä on helppo pyörittää, mutta usein juuri se tärkein on tuloslaskelmassa mainittuna vain yhtenä rivinä. Ihmiset.

On tavallaan luonnollista, että kun ihmiset työskentelevät suuren osan ajasta etänä kotitoimistoissa, he ”unohtuvat” arjesta. Heitä ei kohtaa kahviautomaatilla, käytävillä eikä missään entisessä tavallisessa tilanteessa. He puurtavat etänä näytön ääressä ja varmasti tekevät edelleen parhaansa niillä edellytyksillä mitä tässä tilanteessa on. Työ etänä on aika yksinäistä ja rankkaakin, jos ei muista pitää esimerkiksi tauoista huolta. Näytön tuijottaminen palavereissa kuulokkeet päässä on yllättävän rankkaa ja usein moni kokee olonsa väsyneeksi pitkän päivän jälkeen. Tätä jaksaa varmasti hetken ja hieman pidempäänkin, mutta ei loputtomiin. 

Jaksamista ei auta, jos samanaikaisesti karsitaan kaikki mahdollinen ihmisiin ja jaksamiseen liittyvä aivan minimiin. On selvää, että kustannuksia pitää vaikeassa tilanteessa säästää, mutta on hyvä muistaa, että vain ja ainoastaan ihmisten jaksamisen kautta vaikeasta ajasta selvitään ja mennään vahvempana eteenpäin.

Nyt jos koskaan ihmiset pitää huomioida

Vaikka ihmiset eivät ole näkyviä johdon arjessa ovat he silti aivan niitä samoja ihmisiä, jotka tarvitsevat tukea ja apua omaan jaksamiseen. Monessa tilanteessa jopa enemmän kuin aikaisemmin, koska kaikki sosiaaliset kontaktit ja kommunikointi kollegojen kanssa on vähäisempää. Kukaan meistä ei jaksa kauaa yksin puurtaa vaikka motivaatio olisi kuinka korkealla. 

Nyt jos koskaan olisi hyvä miettiä uusia keinoja tukemiseen, kommunikointiin ja yhteisöllisyyteen. Nyt jos koskaan niitä aidosti tarvitaan. Nyt jos koskaan sitä kutsutaan johtamiseksi.

Jos taloudellisia mahdollisuuksia ei ole, on kuitenkin hyvä muistaa, että jo vaikkapa perinteinen soitto päivässä auttaa paljon – Miten voit, miten jaksat? – koska olemme viimeksi kuulleet sitä itse tai kysyneet sitä aidosti toiselta?  Fyysisten tapahtumien tai pikkujoulujen tilalle voisi olla helppo järjestää virtuaalisia tilaisuuksia – jotain kivaa yhteistä pimeään talveen. Jo toisen nauru ja hymy saa paljon aikaan. Me kaikki haluamme kuulua johonkin – pienet asiat auttavat jaksamaan arjen yksinäisen läppäripäivän keskellä. Mitä ne voisivat arjessamme olla? 

Meillä on paljon mahdollisuuksia auttaa ja tukea, jos vain muistamme ihmisten merkityksen. 

On hyvä muistaa, että vain ihmisten kautta kaikki excelissä olevat luvut toteutuvat.  

Tiukkoina aikoina mitataan se todellinen johtajuus. Ja nimenomaan sellainen johtajuus, jossa mietitään kaikkia uusia tapoja huomioida organisaation tai yrityksen menestymiselle kaikkein tärkeimmät tekijät – ihmiset. Toki asiaa voi kysyä myös kaikilta – mikä auttaisi sinua jaksamaan?

Jos asiaa ei ole vielä mietitty tai kysytty – niin nyt on korkea aika.

Yksinkertaista johtamista – ihmiset huomioiden – etänäkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s