Home

Usein kuulee arjen tilanteissa työpaikan vaihtaneelta syyksi ”huono pomo”. Voi olla, että yritys sinänsä on hyvä ja siellä voisi viihtyä, mutta oma lähiesimies tekee arjesta vaikeaa. Vaikka työntekijä tulisi motivoituneena töihin niin päivän päätteeksi kaikki energia on mennyt ja haluaa vain lähteä kotiin. Usein näissä tilanteissa päivän aikana koetut negatiiviset tilanteet siirtyvät vielä illalla ajatuksiin ja negatiivisten tunteiden kautta jopa omille läheisille.

Huonon pomon nimen eteen lisätty adjektiivi voi kertoa heti oman motivaation häviämisen syyn, esimerkiksi (nimet eivät liity todellisuuteen):

Narsisti Niilo

Kyykyttäjä Keijo

Räyhäävä Raimo

Mikromanageeraaja Matti

Näissä esimerkeissä on varsin selvää motivaation häviäminen ja usein organisaatiossa nähdään tilanne laajemminkin ja kyseinen pomo-tyyppi voi nopeasti saada siirron muualle tai ystävällisen suosituksen vaihtaa maisemaa. Toki edellyttäen, että organisaatiossa halutaan panostaa johtamiseen ja ihmisten viihtymiseen.

Erilaisia vaikeita pomotyyppejä on paljonkin, mutta ehkä yhtenä negatiivisimmista on pomo, joka nauttii suurta luottamusta oman pomonsa toimesta, mutta vie arjessa omien ihmistensä motivaation pienillä asioilla huomaamatta.

Hän voi olla periaatteessa tosi ystävällinen, mutta lähtökohtaisesti hän esimerkiksi:

Ajaa omaa etua kaikissa tilanteissa. Hän miettii kaikkien päätösten seurauksia oman aseman, bonusten tai suosion kannalta – ei organisaation tai ihmisten edun kannalta.

Ei auta arjen vaikeuksissa eikö aidosti halua edes tietää ongelmista tai haasteista. Hänelle on yhdentekevää vaikka ihmisillä olisi vaikeuksia oman työn tekemisessä vaikean prosessin tai työkalujen puutteen takia.

Mikäli ongelmia kuitenkin tulee esille, hän ei vie niitä  ylöspäin omalle esimiehelleen vaan suodattaa ne pois ja on hiljaa. Syynä pelko oman roolin ja aseman huonontumisesta, jos hän ottaisi negatiivisia asioita esille. Ihmiset kärsivät, mutta siitä ei välitetä tai edes huomata.

Mielistelee omaa esimiestään kaikissa tilanteissa. Ehkä juuri siksi hän saa pitää asemansa ja kaikki luulevan hänen olevan loistava pomo.

 Tietää aina kaikki asiat omia ihmisiä paremmin tilanteessa kuin tilanteessa vaikka hänellä ei oikeasti olisi hajuakaan todellisesta toimintaympäristöstä.

Haluaa kontrolloida kaikkea ja on huippuhyvä laatimaan muistioita missä muille nakitetaan toimenpiteitä. Ihmiset saavat olla tosi tarkkana muistioiden sisältöjen kanssa, koska ne eivät aina vastaa todellisuutta. Pahimmillaan niihin on lisätty asioita, joista ei sovittu lainkaan palaverin aikana.

Organisaatiossa pomon toiminta ei näy negatiivisena kuin yhdelle ihmiselle kerrallaan, mutta sekin on usein liikaa. Kaikki edellä mainitut esimerkit vievät energiaa, saavat motivaation nollaan, saavat ihmisen tuntemaan itsensä arvottomaksi ja pitkällä jänteellä seurauksena voi olla esimerkiksi uupuminen. Organisaatiossa ihmiset ovat aiemmin saattaneet tehdä parhaansa, kyseisen pomon kanssa vain pakollisen. Tappiota ei välttämättä kuitenkaan synny, koska pomo osaa säästää kuluissa ja esimerkiksi resursseissa siten, että viivan alle jää riittävästi euroja. Valitettavasti vain ihmisten työkuorma resurssien puutteessa kasvaa.

Organisaatio on loistava, kaikkialla muualla viihdytään hyvin, mutta kyseisen pomon kanssa ihmiset kuihtuvat kuin puutarha ilman vettä. Parhaat ihmiset tekevät juuri sen tärkeän päätöksen, vaihtavat työpaikkaa vain ja ainoastaan sen yhden pomon takia.

Näissä tilanteissa on jaksaakseen tehtävä päätöksiä – jatkaa vai lähteä?

Pienet arjen tilanteet ja asiat ovat todella merkityksellisiä.

One thought on “Yksi pomo – syy vaihtaa työpaikkaa?

  1. Loistava kirjoitus arjen todellisuudesta työpaikoilla.Neljännes kerrallaan ajattelu luo esimiehille yritystä selviytyä työstään vain jaksojen välin. Pitkäjännitteisyys jää väkisin taustalle jolloin ei ole aikaa keskittyä varsinaiseen johtamiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s