Home

Mitä enemmän organisaation koko kasvaa ja henkilömäärä lisääntyy, sitä monimutkaisemmiksi usein asiat tulevat. Prosesseja rakennetaan, eri osastojen välille rakentuu tahtomattaankin muureja, päätökset hidastuvat, excel alkaa vielä voiton arjen muutoksista ja kaiken tuon päälle johtaminen monimutkaistuu. Siitä tulee prosessien ohjaamaa ja erilaiset uudet johtamisen ismit ja termit saavat lisää tilaa. Vuosien saatossa tulee aina uusia trendejä ja hienoja uusia opittavia asioita ihmisten kohtaamiseen, joskus jopa erilaisia matemaattisia malleja ja analyyseja.

Jotenkin tuntuu, että organisaation kasvun ja matemaattisuuden kautta se tärkeä asiakasrajapinnan focus katoaa ja yksittäiset ”osastot” eivät aina edes ymmärrä asiakkaan tarvetta tai merkitystä. Prosessit alkavat elämään omaa elämäänsä ja jopa strategian painopiste siirtyy asiakasrajapinnasta sisäisiin prosessikuvauksiin ja hienoihin powerpoint-kaavioihin, joilla ei ole mitään lisäarvoa asiakkaille.

Yksinkertaiset asiat muuttuvat monimutkaisiksi.

Näinhän asia ei ole normaalissa arjessa organisaation ulkopuolella. Aika harva meistä on tehnyt kotiin mitään powerpointteja ”lauantaipalaveriin” tai testannut omia lapsiaan jollain hienolla persoonallisuustestillä tietääkseen sopivan kasvattamismenetelmän. Keittiön arjesta ei löydy prosessikuvauksia tai hienoja Balanced Scorecard-mittareita ja ympäristösertifikaattia tai laatujärjestelmää. Perhettä ei ole jaettu eri tiimeihin tai käskyjä ei jaeta viikottaisen johtoryhmän kokoontumisen jälkeen. Lapsille ei ole pidetä YT-neuvotteluja huonosti menneen matematiikan kokeen jälkeen tai heiltä ei vaadita kirjallista raporttia edellisen viikon tapahtumista.

Kaikki kuitenkin toimii ja asiat tapahtuvat. Nuorista kasvaa vastuullisia aikuisia ja he oppivat tekemään omia päätöksiään ja rakentamaan omaa elämäänsä eteenpäin. Ilman kaikkea organisaatioista tuttuja ”pakollisia” prosesseja, tapoja tai termejä. Perheessä rakennetaan yhdessä hyvää fiilistä arjessa, jutellaan ja suunnitellaan yhdessä vaikkapa viikonlopun viettoa. Ongelmat ratkaistaan ja puhutaan heti, eikä 6 kk kehityskeskustelussa. Kaikki ovat aidosti mukana ja läsnä, kaikkia autetaan ja tuetaan ongelmissa ja haasteissa. Perhe rakentaa asioita yhdessä kaikkia arvostaen ja unelmia kunnioittaen.

Tässä olisi pysähtymisen paikka monelle organisaatiolle.

Oppia perheen arjesta – yhteistä tekemistä.

Monessa organisaatiossa voitaisiin heittää monet ismit, termit ja kaaviot roskakoriin ja keskittyä yksinkertaistamaan johtamista. Parhaat ihmisten väliset kohtaamiset syntyvät aitoudesta ja toisen tunteen aistimisesta esimerkiksi seuraavasti:

  1. Päätetään arvostaa kaikkia
  2. Näytetään arvostaminen arjessa positiivisissa kohtaamisissa
  3. Osallistetaan kaikki suunnitteluun ja päätöksiin
  4. Annetaan päätösvaltaa vastuun mukana
  5. Pidetään huolta, että kaikilla on hyvä fiilis arjessa
  6. Autetaan ja helpotetaan kaikkien arkea ja työntekoa
  7. Muutetaan ja ideoidaan jatkuvasti uutta asiakasrajapintaan

Toimivathan nuo asiat perheessäkin, miksi ei sitten organisaatiossa. Erilaisten johtamisen ismien,  valtarakenteiden ja prosessien kehittämisen sijaan kannattaisi pysähtyä miettimään – miten voisimme yksinkertaistaa asioita. Miten saisimme kaikki mukaan kehittämään asioita hyvällä fiiliksellä?

Tulos tehdään yksinkertaisella läsnäololla ja ihmisiä arvostamalla.

– – – – – – – – – – – – – – – –

Lisää yksinkertaisesta johtamisesta:

https://www.liikekirjat.fi/catalog/yksinkertaista-johtamista-arvostaen/

https://www.liikekirjat.fi/catalog/yksinkertaista-johtamista-arjessa/

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s