Home

Olen yrittänyt jättää kaikki uutiset lukematta viime aikoina. Siihen on monta syytä, yleensä lööpit ovat kärjistyksiä ja uutinen lööpin takana on usein täysin turha ja tehty vain klikkien nostamiseksi. Toisaalta elämä tuntuu paljon paremmalla kun ei näe mitä maailmalla tapahtuu, voi vain keskittyä omaan pieneen lintukotoon. Positiivisesti.

Nyt viime aikoina on taas henkilökohtaisesta uutissulusta huolimatta tullut läpi erilaisia lakkoviestejä ja uhkia. Asia, jota henkilökohtaisesti on todella vaikea ymmärtää tässä taloustilanteessa. Kyseessä on vain ja ainoastaan henkilökohtainen näkemykseni, josta saa olla totaalisen eri mieltä.

Lakko on ollut kauan varmasti erittäin toimiva työkalu, jos asioita ei ole saatu sovittua hyvässä hengessä. Se on pakottanut osapuolet saman pöydän ääreen, koska vaikutus on ollut hyvinkin järeä ja monasti yritykselle tai organisaatiolle erittäin kriittinen. Etenkin jos liiketoiminta on ollut hyvin monopolimaista ja asiakkailla ei ole ollut muita mahdollisuuksia hankkia tuotetta tai palvelua.

Ajat kuitenkin muuttuvat

Elämme nykyään kuitenkin aivan toisenlaista aikaa. Yhteiskunta muuttuu hektisemmäksi, tiedonkulku ja -välitys antaa uusia mahdollisuuksia ja erilaiset pakotteet eivät enää toimi samalla tavalla. Ennen vanhemmat kasvattivat lapsiaan pakolla ja jopa vitsalla, nykyään jopa luunappi on kielletty. Asioista keskustellaan ja nuoria kuunnellaan enemmän. Vanhemmat tietävät lapsista ja heidän kavereistaan usein myös sosiaalisen median kautta enemmän kuin ennen. Ennen tieto oli valtaa ja nykyään melkein kaiken tiedon saa omaan kännykkään tilanteessa kuin tilanteessa. Historiassa asiakasreklamaatiot olivat usein vain pienen piirin tiedossa, nyt ne ovat somessa nopeammin kuin positiivinen palaute.

Asiakas on oikeasti kuningas

Asiakas voi valita mitä tekee, mistä ostaa ja kauanko ostaa,  koska vaihtoehtoja on edessä valtavasti. Hänen ei enää tarvitse ostaa paikallisesti vaan hän voi surffailla ja hakea vaihtoehtoja. Asiakas ei koskaan enää ole kenellekkään itsestäänselvyys. Ei koskaan.

Kun organisaatio päättää tänä päivänä ryhtyä lakkoon on kyseessä erittäin vakava tilanne.

Lakon alkaessa tavallaan näytetään keskisormea asiakkaalle.

Liian usein asiakas on näissä tilanteissa jokin anonyymi kohde, yritys tai henkilö, jota ei välttämättä edes kohdata arjessa. Asiakkaan merkitystä ei nähdä palkanmaksajana vaan ilmeisesti asiana, josta ei tarvitse välittää. Asiana, jonka mielipiteellä ei ole mitään merkitystä.  En jaksa kuitenkaan uskoa, että kukaan oikeasti näyttäisi keskisormea elävälle asiakkaalleen face to face. Ei kukaan.

Haloo….

Lakolla annetaan  kilpailijoille täysin vapaa kenttä toimia. Hyvin usein lakosta kärsivät yritykset tai yksilöt lähtevät hakemaan toisia vaihtoehtoja tuotteelle tai palvelulle. Markkinatilanne on muuttunut historiasta ja nykyään vaihtoehtoja on aivan erilaisessa skaalassa kuin ennen. Usein sellaisia vaihtoehtoja, joita ei edes huomattaisi ilman lakkoa.

Kun lakon takia siirretään ostot muualle ja uusi toimittaja toimii hyvin, mikä on motiivi siirtää ostot takaisin lakon loputtua? Voi olla, että lakossa ollut organisaatio menettää tärkeimpiä asiakkaitaan lakon takia ja hetken kuluttua ovat edessä uudet yt-neuvottelut ja henkilöstön vähennykset. Surullinen, todella surullinen oravanpyörä on valmis.

Mitä tämä tarkoittaa johtamiselle?

Tiedän, että kärjistin asiaa. Anteeksi. Olen vain huolissani työpaikoista. Toivon vain, että tässä tilanteessa organisaation joka tasolla ymmärretään muuttunut tilanne ja asiakkaiden mahdollisuudet muuttaa ostotottumuksiaan nopeastikin. Yhteiskunta ympärillämme muuttuu ja myös yhteistyön ja yhteistoiminnan on muututtava ajan henkeen sopivaksi.

Pakko ei ole paras kannustin kun kyseessä on asiakas, joka viime kädessä maksaa kuitenkin kaikkien palkan ja takaa työpaikkojen säilymisen.

Mitkään pakotteet tai muurit eivät enää toimi. Berliinin muurikin murtui aikoja sitten. Ihminen löytää aina itselleen positiivisen vaihtoehdon.

Eihän näytetä asiakkaalle keskisormea vaan yritetään ratkaista ongelmat viimeiseen asti yhdessä. Arvostamalla kaikkien näkemyksiä. Miettimällä yhdessä oikeat toimenpiteet uuden busineksen saamiseksi, kulujen karsimiseksi ja liiketoimintamallien kehittämiseksi. Yhdessä voimme rakentaa hyvää fiilistä ja tunnetta arkeen. Sellaista positiivista tunnetta, joka näkyy asiakkaalle ja parantaa asiakastyytyväisyyttä.

Yhteistyö on aina positiivinen mahdollisuus.
Lakko ei yleensä.

Yksinkertaista johtamista – arvostaen.

– – – –

http://www.liikekirjat.fi/catalog/yksinkertaista-johtamista-arvostaen/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s