Home

Olin viidettä kertaa mukana NBF-tapahtumassa ja usein aiemmin olen saanut valtavasti ideoita, uusia ajatuksia ja muutaman päivän päästä tärkeimmät asiat ovat hukkuneet arjen haasteiden alle. Nyt päätin käydä kaikki muistiinpanot läpi ja priorioida sieltä tärkeimmät asiat itselle. Yritän tässä kiteyttää ne tärkeimmät oman johtamisen kehittämiseksi loogisessa järjestyksessä:

1. Kasvu lähtee aina yksilöstä

Liian usein näkee yrityksiä ja organisaatioita, joissa ihmiset eivät saa kasvaa ja kehittyä vaan pitäytyä ainoastaan rutiininomaisessa toimenkuvassa arjen pelon keskellä. Pomo osaa kaiken ja tietää kaiken ja valitettavasti päättää kaiken. Tunnustan, että liian usein itsekin tuon liikaa omia ajatuksia omille ihmisilleni niillä alueilla missä tunnen olevani hyvä. Sain taas hyvän herätyksen. Taas kerran..

Omien ajatusten sijaan pitäisi laajentaa kaikkien ajattelua, luovuutta ja kehittää omia ihmisiä jatkuvasti. Antaa jokaiselle mahdollisuuksia kehittyä ammatillisesti ja ihmisenä. Motivoituneena omaan kehittämiseen ja kehittymiseen.

Kaikkein tärkein itselle asia on tajuta ja muistaa jatkuvasti omien ihmisten kehittymisen merkitys. ”Kun ihmiset kehittyvät niin yrityskin kehittyy ja menestyy” (John C.Maxwell). Kyllä.

2. Ihmiset pitää saada pitämään toisistaan

”Tiedättekö yhtään yritystä, jota on johdettu huonosti ja silti menestyy hyvin?” heitti John C.Maxwell. Hyvä kysymys. Huonosti menestyvässä organisaatiossa johdon pitäisi mennä peilin eteen ihmisten syyllistämisen sijaan. Valitettavasti vain usein huono menestys kääntyy ihmisiin syyttävästi ja aikaansaa vielä huonomman fiiliksen. Ihmiset menettävät motivaationsa ja pahimmassa tapauksessa lokeroituvat negatiivisten fiilisten taakse. Osasta kollegoja pidetään ja osaa vältetään. Pahaa oloa puretaan puhumalla muista pahaa selän takana. Tappion oravanpyörä on valmis.

”Pomon tehtävän on saada ihmiset pitämään toisistaan” kiteytti John C.Maxwell. Kyllä, negatiiviset fiilikset ovat pahin pullonkaula kiireisessä arjessa. Toisaalta hyvä filis, rentous, hauskuus ja kaikkien ihmisten sekä erilaisuuksien arvostaminen saa kasvun aikaan. Sekä ihmisten että organisaation.

Pidän sinusta ja meistä kaikista – Kuten me kaikki toisistamme on menestyvän organisaation salaisuus. Tätä yrityskulttuuria hyvä pomo rakentaa.

3. Tulevaisuuden maali on nähtävä

Monessa esityksessä tuli esille, että organisaatioilla on visioita, joita ei kukaan ymmärrä. Visio ei muodosta mitään konkreettista edes tekstinä saati visuaalisesti. Teksti on pikemminkin munkkilatinaa tai  se voisi olla minkä tahansa organisaation visio anonyymisti.

Asia kolahti tosi kovaa ja seuraavana asiana on muuttaa oma visio oikeasti ymmärrettäväksi. Kuvata se mahdollisimman konkreettisena oikeana kuvana. ”Maalina, jonka voi saavuttaa.”  painotti Simon Sinek.

Kun maali on määritelty yhdessä ja kuvattu, sen saavuttamista pitää jatkuvasti seurata ja näyttää maalin lähentymisen onnistumiset. Ihmisten arjen jaksamisen edellytyksenä ovat jatkuvat onnistumisen kokemukset.

4. Kun annan  niin saan

Kun maali on määritelty on paremman johtamisen aika. Mitä ihmettä se olisi arjessa?

Pomon on ymmärrettävä aidosti, että hän on ihmisiään varten. Hän on se, jonka tehtävänä on pitää huolta ihmisten fiiliksestä ja työn tekemisen edellytyksistä. Hän on se, jonka on otettava vastuuta omista ihmisistään. Hän on se, jonka on ansaittava omien ihmistensä luottamus. Luottamusta ei voi vaatia tai pyyttä, se pitää pomon aidosti ansaita omalla tekemisellään. Simon Sinek osui ytimeen.

Hyvä johtaja ei vaadi lojaalisuutta tai työpanosta. Hän tekee asioita sen eteen. Hän ansaitsee oman palkkansa olemalla hyvä liideri. Omille ihmisilleen. Hän on ihmisiään varten.

Kun hän luottaa, arvostaa, antaa energiaansa, tekee asioita ihmisten eteen – hän myös saa.

Hyvä pomo saa aikaan positiivisia asioita arkeen ja niiden kautta syntyvät onnistumiset, innostumiset ja tunteet saavat ihmisessa aikaan jopa fysiologisia muutoksia. Simon Sinek kiteytti nämä ennenkuulumattoman hyvin.

Tunne ratkaisee. Positiivinen tunne saa yksilön kasvamaan. Ja koko organisaation.

Hymy on merkki motivaatiosta.

5. Arvostan kohtaamisissa, en arvostele

Olen itse kirjoittanut viime vuosina paljon ajatuksia, twiittejä ja blogeja siitä, että jokainen kohtaaminen ratkaisee. Jokainen pienikin kohtaaminen on mahdollisuus olla parempi pomo. Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus saada aikaan hyvää positiivista tunnetta toiseen ihmiseen.

Kyllä – sain kohtaamisiin valtavasti uusia ajatuksia ja kiteytyksiä kahden päivän aikana. Suuri kiitos niistä Nordic Business Forumille 2015. Nyt kaikki on kiinni vain itsestä ja seuraavista kohtaamisista miten ideoita käytän.
Muistanhan arvostaa toista – en arvostella.

Oikealle tiellä olen, mutta pysynkö – tulevaisuus on kiinni jatkuvasta omasta kehittymisestä ja pienistä asiosta.

PS.Jopa siitä onko kännykkä kädessä vai piilossa (kiitos Simon).

———-

Lisää ajatuksia:

http://www.liikekirjat.fi/index.php/catalog/yksinkertaista-johtamista-arvostaen/

2 thoughts on “Miten voisin olla parempi pomo? (NBF2015 oivallukset)

  1. Hei! erinomaisia ajatuksia jotka kyllä alleviivaan. Asiassa käsiteltiin myös organisaatioita ja näiden kykyä toimia hyvänä oppimis- ja kasvuympäristönä joka mielestäni on iso ongelma Suomessa ja muualla maailmassa. Jos organisaation osalta ei tule tukea, on vaikea toimia ideoijana yms. On tullut nähtyä yritykset joissa on parempi ollut olla osa massaa kuin nousta ideoineen esiin koska Toimitusjohtaja koki nämä aina uhkana. Kerran jouduttua sille listalle, ei olot kohene enää.

    Johtamisen strategia tulisi olla selvänä kaikille eli juuri tämä osallistava ilmapiiri, jossa tiimin tuki ja esimies on ohjaavana tekijänä ja viime kädessä päättävänä elimenä.

    Muutos ei ole uhka vaan mahdollisuus

    Marko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s