Home

Kevään aikana olen kuullut erilaisista ristiriidoista organisaatioissa. Esimiehet odottavat ihmisiltä erilaisia asioita kuin mihin he ovat oikeasti valmiita tai motivoituneita. Näitä ajatuksia ja ongelmia on mielenkiintoista kuulla, koska mielestäni jokainen ongelma on aina mahdollisuus olla parempi kuin kilpailija. Organisaatio, joka puhuu ja ratkaisee ongelmia aktiivisesti pärjää varmasti parhaiten markkinoilla tiukassakin kilpailutilanteessa.

Ongelmiin on usein kuitenkin erilaisia ratkaisuja. Niitä joissa ihmisiä arvostetaan tai niitä, joissa ihmisiä arvostellaan.  Itse tekisin usein juuri päinvastoin kuin perinteisesti tehdään. Tässä esimerkkejä kevään teemoista:

”Ihmisten pitää ottaa enemmän vastuuta”

Hyvin monessa organisaatiossa on tuotu usein esille, että työntekijöiden pitäisi ottaa enemmän vastuuta. Ottaa enemmän kantaa asioihin, kehittää aktiivisemmin asioita, viedä asioita enemmän loppuun asti. Kantaa vastuunsa kiireen keskellä. Palvella asiakasta paremmin jne jne. Erilaisia vastuunkantoteemoja kyllä löytyy mitä vaan.

En usko, että ihmisiä saa ottamaan lisää vastuuta vaatimalla sitä.

Uskon, että jokaiselle ihmiselle/työntekijälle pitäisi antaa enemmän päätösvaltaa omaan työhönsä. Kun omia asioita saa kehittää itsenäisesti ja myös päättää on se uskoakseni hyvin motivoivaa. Jokainen meistä tietää mitä oman työn kehittämiseksi ja helpottamiseksi pitäisi tehdä jos vain saisi tehdä ja päättää sen itse.

Päätösvallan lisäämisen kautta lisääntyy automaattisesti myös vastuunotto. Samalla jokainen tunnistaa omat alueensa, joissa tarvitaan lisää osaamista. Koulutustarpeet muuttuvat rutiiniexcelin täyttämisestä huomattavasti lähemmäs omaa arkea. Toki silloinkin oman koulutuksensa pitäisi saada itse päättää.

Ihmiset saa siis ottamaan lisää vastuuta lisäämällä päätösvaltaa.
Yksinkertaista.

”Me johtoryhmässä päätämme”

Liian usein johtoryhmä pitää käsissään mustasukkaisesti kaikkia arjen päätöksiä. Ihmiset eivät saa päättää mitään vaan melkein kaikki päätetään pahimmillaan jokaviikkoisessa johtoryhmässä. Johtoryhmä ei toimi strategisena suunnannäyttäjänä vaan pullonkaulana, joka itseasiassa hidastaa organisaation toimintaa. Usein päätökset tehdään lisäksi kaukana asiakasrajapinnasta ja liian vanhan kokemuksen tai osaamisen perusteella verrattuna omien ihmisten arjen kokemukseen ja osaamiseen juuri omassa työssään.

Kuulin organisaatiomuutoksesta, joka oli tehty täysin keskustelematta ihmisten kanssa. Asioita mietittiin johtoryhmässä ja kaikki positiot jaettiin uudelleen ilman keskustelua. Voi vain kuvitella mikä kaaos ja motivaation lasku muutoksesta syntyi. Epävarmuus ja tietämättömyys veivät valtavasti energiaa ja negaviiviset fiilikset ruokkivat itseään. Asiakkaiden saama palvelu kärsi ja viime kädessä koko organisaation tulos kääntyi laskuun. Koko muutos oli negatiivinen ja vain siksi, että ihmisiä ei otettu mukaan suunnittelemaan asiaa.

Kuinkakohan moni johtoryhmä motivoituu siitä, että hallitus tekee organisaatiomuutoksen kysymättä toimivalta johdolta?

Ottamalla ihmiset mukaan  suunnitteluun ja myös päättämiseen, johtaminen helpottuu ja toimenpiteet ovat oikeita.
Yksinkertaista.

”Meillä HR hoitaa kaikki kurjat caset”

Liian usein olen kuullut ongelmista, jotka kaatuvat HR:n päälle. Vaikeat ristiriidat organisaatiossa, negatiivisten asioiden hoitaminen, kaikki kurjat henkilöstöasiat tai vaikeat kommunikointitilanteet kaadetaan HR ihmisille. Esimiehet eivät ehdi tai eivät halua tehdä sitä työtä mitä heille kuuluu. Pomot hoitavat vain positiiviset asiat. HR hoitaa vain vaikeat asiat ja sitten toisaalta saa vain järjestää tyky-päiviä ja työhyvinvointitapahtumia olematta aidosti mukana liiketoiminnassa ja sen haasteissa. On siinä HR-ihmisillä tekemistä oman motivaationsa kanssa.

Kaikella tasolla arvostus on tärkeää. Pomo, joka ei hoida vaikeita asioita tai arjen johtamista itse, menettää helposti omien ihmistensä arvostuksen. Se taas vaikuttaa kaikkeen kommunikointiin ja kehittämiseen. Jos pomo luulee, että ihmiset eivät oivalla hänen pakoiluaan, hän on väärässä.

Kun HR otetaan aidosti mukaan liiketoimintaan, se mahdollistaa pullonkaulojen kehittämisen ja oikeiden työkalujen antamisen esimiehille, jotka tekevät arjen johtamisen itse.
Siitähän meille maksetaan.
Yksinkertaista

– – – –

Hyvällä tuulella oleva ihminen on motivoitunut.

Back to basics.

Yksinkertaista, vai?

– – – –

Lisää ajatuksia yksinkertaisesta johtamisesta:

http://www.liikekirjat.fi/catalog/yksinkertaista-johtamista-arvostaen/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s