Home

Olen saanut vuoden aikana paljon erilaisia kommentteja surullisista tilanteista eri organisaatioissa, joissa ihmiset eivät viihdy ja hakevat uutta motivoivampaa työtä. Syitä on matkalla ollut useita, mutta yksi asia nousee ylitse muiden. Monessa tilanteessa organisaatio, osasto tai yksikkö kärsii ylimielisestä pomosta, joka nostaa itseään omien ”alamaistensa” kustannuksella. En tiedä onko oikea termi näissä tilanteissa narsistipomo, mutta käytän sitä tässä blogissani. Tietoisesti kärjistin tämän teeman, koska valitettavasti näissä kaikkein vaikeimmissa tilanteissa normaali avoimuus ja yhdessä aidosti tekeminen ei toimi. Narsistipomo ei vain yksinkertaisesti useinkaan ota minkäänlaista palautetta vastaan tai muutu, eivätkä mitkään normaalit rakentavat toimenpiteet tai normaalin sosiaalisen kanssakäymisen lait toimi.

Mietin pitkään, että kirjoitanko aiheesta, mutta mielestäni tästä pitää kirjoittaa ja nostaa asiaa esille. Ihmisiä pitää rohkaista puhumaan asiasta ja avautumaan vaikeissakin tilanteissa. Se, että kärsii narsistipomosta päivästä päivään ei ole oikein eikä kenenkään tarvitsisi kestää sitä kaiken muun oman elämän stressin ja kiireen keskellä. Olen pahoillani, jos blogi loukkaa tai kärjistää liikaa, mutta tästä asiasta pitää saada keskustelua työyhteisöissä.

Hyvin usein narsistipomon alla olevat ihmiset voivat syyllistää itseään ja ovat tosi yksin niissä tilanteissa. Energiaa kuluu omaan jaksamiseen ja selviytymiseen ja pahimmassa tapauksessa kaikki ympärillä olevat tärkeät ihmissuhteet kärsivät.  Miten naristipomo johtaa arjessa? Oheisena muutamia esimerkkejä, jotka valitettavasti voivat konkretisoitua pahimmillaan jopa yhdessä henkilössä.

Narsistipomo motivoi hyvin usein ylöspäin

Hän on erittäin miellyttävä henkilö omalle esimiehelleen ja käyttää kaiken aikansa oman paikkansa varmistamiseen ylöspäin. Hänen esimiehellään on usein vääristynyt erittäin positiivinen mielikuva naristipomosta. Aikaa on aina ylöspäin, ei alaspäin omille ihmisille. Usein hän vielä omii omien ihmistensä ideat ylöspäin.

Narsistipomo rakentaa itselleen lähipiirin

Kun naristipomo tulee organisaatioon, hän rakentaa ensin suhteet kuntoon ylös ja sitten aloittaa oman organisaationsa muokkaamisen. Kaikkein pätevimmät ja kriittisimmät ihmiset hän ohjaa sivuraiteelle tai saa kyykyttämisen kautta lähtemään toiseen työpaikkaan. Ympärille muodostuu yes-yes-ryhmä, joka tukee häntä kaikessa yrityksen edun kärsiessä.

Narsistipomo talloo omia ihmisiä

Samalla kun ylös mielistellään niin omille ihmisille pyllistetään. Hän kokee olevansa muiden ylöpuolella. Ihmisiä nöyryytetään kahden kesken, haukutaan ja saadaan pahimmassa tapauksessa masentumaan vaikka ihminen tekisi työnsä täydellä sydämellä ja oikein. Ihmiset muuttuvat hymyttömiksi, tekevät työtään surullisena ja pahimmassa tapauksessa itkevät pomon kohtaamisen jälkeen. Arkeen tulee mukaan pelon ilmapiiri.

Narsistipomo haukkuu ylimmälle johdolle muita

Hyvin usein kommunikoinnissa ylöspäin naristipomo haluaa varmistaa oman paikkansa ja hän haukkuu omia ihmisiään omalle pomolleen. Kaikki hyvät ihmiset hän kokee uhkana. Hän etsii virheitä, mokia ja epäonnistumisia ja antaa vaikutelman, että juuri hän saa kaikki nämä asiat korjattua. Ilman häntä yritys menisi kiville, vaikka totuus on täysin toisenlainen.

Narsistipomo ei tajua toimivansa väärin

Surullista on, että naristipomo toimii omasta mielestään täysin oikein. Hän ei ota palautetta vastaan vaan kaikki palautteet kännetään aina muiden toimintaan. Palaute valuu kuin vesi hanhen selästä.

Narsistipomo lyttää ajatukset muiden arvostamisesta

Ajatuksiani ihmisten arvostavasta kohtaamisesta hän pitää naurettavana. Hänen johtamismallinsa on kuten isälläni aikoinaan kauan sitten ”Joko teet niinkuin sanon, tai itket ja teet niinkuin sanon”. Yksinkertaista johtamista – käskien. Tämä blogikin on hänen mielestään aivan syvältä.

Narsistipomoa eivät koske samat säännöt kuin muita

Narsistipomo ei johda esimerkillä. Yrityksellä voi olla arvoja, pelisääntöjä tai rutiineja, mutta ne eivät koske häntä. Hän voi mennä ja tulla miten huvittaa tai toimia oman mielensä mukaan. Hän on omasta mielestään niin merkittävässä asemassa, että kukaan ei uskalla puuttua hänen tekemisiinsä.

Narsistipomo löytää aina syyllisen muista omille virheilleen

Organisaatioissa voidaan tehdä erilaisia ilmapiiritutkimuksia, mutta eihän toki narsistipomo ole syyllinen mihinkään. Jos hänen organisaatiossaan on huono tulos, niin sehän johtuu välijohdosta hänen allaan. Hänhän toimii oikein. Kyselyjen tuloksia tuskin puretaan avoimesti, pahimmassa tapauksessa hän on jo onnistunut muodostamaan sellaisen ilmapiirin, että kukaan ei uskalla puhua tai sanoa mitään. Häntä pelätään. Ylimpään johtoon päin hän toki näyttää, että hänen toimintatapansa on ainoa oikea.

Narsistipomon yksikön tulos kääntyy laskuun

Jonkin ajan päästä ihmiset  eivät enää uskalla puhua ongelmista, hakea kehitysideoita ja olla omana itsenään. Parhaat ihmiset ovat lähteneet ja liiketoiminta on pahimmassa tapauksessa aivan sekaisin. Viimein narsistipomo saa jälkensä näkymään yrityksen tuloksessa, se nimittäin kääntyy laskuun.

Narsistipomo saa kenkää

Valitettavan usein vain liian myöhään hänen oma pomonsa herää. Hyvät ihmiset ovat lähteneet ja asiakassuhteet kärsineet ihmisten kiusaamisesta liian kauan. Kenkä heiluu, mutta joskus koko liiketoiminnan kannalta liian myöhään.

Narsistipomo hakee pelastusta

Kun maa polttaa jalkojen alta, hän soittaa samalla headhunterille, joka on pelastanut hänet aikaisemminkin. Hän selittää, että liiketoiminta hiipuu tai hänen oma pomonsa on narsisti, joka ei ymmärrä häntä. Tai mitä tahansa, syyhän ei ole hänen. Uusi paikka aukeaa ja cv näyttää edelleen hyvälle, jos sitä ei tarkista edellisistä työpaikoista.

Edellä on hieman kärjistettyjäkin esimerkkejä vuosien varrelta. Narsistipomo on kuin Harry Potterissa Ankeuttajat (http://fi.harrypotter.wikia.com/wiki/Ankeuttaja) Mitä Ankeuttajan kohdatessaan organisaatio, hänen pomonsa tai vaikkapa yksittäinen ihminen voisi tehdä?

Nopeus ja avoimuus on valttia tässäkin

Narsistipomon esimiehen tulee olla todella hyvin hereillä. Jos epäilee vähäänkään yllämainittuja tilanteita ja oireita omassa organisaatiossa, asiaan pitäisi puuttua heti. Aivan heti  ja rohkeasti ennekuin on liian myöhäistä. Niissä tilanteissa olisi hyvä säilyttää keskusteluyhteys koko organisaatioon ja kuunnella sydäntään virallisen kommunikointikanavan sijaan.

Itse olen tehnyt historiassa paljon virheitä kun en ole luottanut vaistooni vastaavissa tilanteissa. Narsisti ei muutu paremmaksi vaan usein tilanne pahenee ajan myötä. Nopeus on siis valttia kaikissa toimenpiteissä.

Todella hankalan narsistin kyykytyksen kohteena olevalle yksilölle tilanne on vaikea ja haastava. Mitään yksittäistä ohjetta ei oikein voi antaa vaan ne ovat toki tilannekohtaisia. Joissain tilanteissa yksittäisen ihmisen kannattaa ehkä kirjata narsistin tekemisiä ylös ja kun mitta on täynnä mennä avoimesti hänen esimiehensä juttusille, mikäli keskustelu oman kyseisen esimiehen kanssa ei auta. Ei kuitenkaan yksin vaan ryhmänä. Kyseessä on kuitenkin aina yrityksen etu ja ehkä isompi ryhmä voi vakuuttaa narsistipomon esimiehen. Jos ei vakuuta, niin oman edun kannalta kannattaa lukea vaikkapa Hesarin työpaikkasivuja.

Asiasta pitää nyt puhua ja tuoda väärää johtamistapaa esille kaikin keinoin.
Hautaamalla asiat vain narsisti voittaa ja omaa elämää ei kannata narsistin alla pilata.

Työelämässä on tarjolla paljon hyviä muita ihmisiä arvostavia pomoja.
Me kaikki ansaitsemme arvostusta.
Me kaikki ansaitsemme työpaikan, jonne on kiva tulla.

Arvostavan pomon organisaatio tekee myös tulosta pitkällä jänteellä.
Se on kaikkien etu.
Omistajienkin.

Nostetaan narsistit esille.

Mikäli blogi tuntuu liioitellulle, kannattaa olla todella tyytyväinen, ettei vastaavaa narsistia ole tullut vastaan. Toivottavasti ei tulekaan. Valitettavasti vain kirjoittamani asiat eivät ole satua.

———–

Lisää ajatuksia:

http://www.liikekirjat.fi/index.php/catalog/yksinkertaista-johtamista-arvostaen/

17 thoughts on “Narsisti syö ihmiset ja tuloksen

 1. Lohduttavaa tekstiä. Joku siis on sittenkin samoilla linjoilla! Ikävää käytöstä ja TODELLINEN liiketoiminnan haitta.

 2. Hyvin kirjoitettu Ari! Hienoa että joku pukee aiheen sanoiksi. Kuulosti niin tutulta. Juuri noin se menee, valitettavasti.
  Hyvää kevään odotusta!

 3. Kirjoitus on kuin minun esimiehestäni, työpaikasta, josta jouduin lähtemään. Sieltä on moni joutunut lähtemään esimiehen takia, aina hänellä kohde vaihtuu. Kirjoitin hänen esimiehelle, ja kaikki siellä tietävät tämän johtamistavan, mutta pelkäävätkö häntä? Työsuojeluvaltuutettu, liiton edustaja, kukaan ei voi mitään. Muuttuukohan esimiehen käytös koskaan. Tulen tukemaan seuraavaa hänen kohdettaan, mikä on jo tapahtunut. Jos ei asiaan tule muutosta. Kyse on yhdestä kunnan esimiehestä. Työyksikkö tuottaa valtavaa rahallista tuottoa kunnalle. Jospa sen takia kunnan ns. Pomo ei puutu. Ihmiset sairastuu, kumpi parempi, hyvä tulis vai kallis lasku yhteiskunnalle sairastumisesta.

 4. Olen kokenut tällaisen narsisti esimiehen vaikutuksen LähiTapiolassa. Asialle ei tehty mitään. Henkilöt, joilla on mielipiteitä lähtivät tai heidät ulkoistettiin pois.

  • Narsistisessa johtamiskulttuurissa on hyvin tavallista, että kukaan ei tee asioille mitään, kukaan ei puutu, ei kuule ei näe, ei välttämättä edes työturvallisuutta ”valvovat viranomaiset tai ammattiliitot ja lluottamushenkilöt. Jos ei ole satavarmaa konkreettista näyttöä,apua ei saa sieltäkään päin. Itse olen kokenut näitä myös vuosien ajan ja vaikka itsellä on ollut aktiivisuutta tuoda vääryyksiä jja epäkohtia esiin, ne vain vaietaan johdon puolelta ja silloin kun asiasta ei puhuta ja reagoida siellä puolella, ongelmaa ei ole olemassakaan. Näyttöä henkisestä väkivallasta ja kiusaamisesta on todella vaikea näyttää toteen sellaisessa kulttuurissa, koska on vain se mitä kiusatuksi joutunut tuntee ja kokee. Kulttuuri on niin harjaantunut johtamiskiusaamiseen, että siellä ei jätetä jälkiä ja kaikkihan on vain direktio-oikeutta.. Kun ei mihinkään vastata tai mitään ei käsitellä, ainoa ongelma on se silmätikuksi joutunut ihminen ja ainoa mihin panostetaan, on silmätikusta eroon pääseminen ja sekin tehdään joukolla samanhenkisten kanssa. Raukkamaista ja niin todellista tätä päivää työyhteisöissä

 5. Meidän työyhteisössä oli juuri tällainen esimies, tänä päivänä emme siitä kukaan enää kärsi koska huonon tuloksen takia jäimme lopulta kaikki ilman työpaikkaa. Ehkä olisi ollut kuitenkin työntekijöiden ja työpaikkojen kannalta parempi että kyseinen johtaja olisi laitettu vaihtoon. Toivottavasti koskaan ei tule vastaavaa enää kohdalle, työpaikassa on erittäin raskasta työskennellä koska koko työyhteisö voi huonosti johtajan johtamistavan takia.

 6. Hyvä kirjoitus! Pätee valitettavasti myös perhe-elämässä. Kestin 18 vuotta ennen kuin sain itseni irti narsistin käsistä. Valitettavasti vallankäyttö jatkuu lasten kautta/kustannuksella.

 7. Oikein hienoa, että otit asian esille. Itse kutsuisin ko. ihmisiä manipulaattoreiksi. Olen vahvasti sitä mieltä, että jokaisen ihmisen on hyvä olla tietoinen omista rajoistaan oman hyvinvointinsa kannalta ja pystyä näyttämään selkeästi omat rajansa kaikessa kanssakäymisessä. Omien rajojen kunnioittamista voi opetella. Esimerkiksi hevosavusteinen valmennus on erinomainen muoto niiden harjoittelemiseksi. Valitettavasti manipulaattorin kanssa on lähes mahdotonta tulla toimeen menettämättä omaa itseänsä. Joten ainoa ratkaisu on päästä heistä eroon tavalla tai toisella.

 8. Jotenkin, kun lukee ajatuksen kanssa tuon kirjoitukseksi, niin alkaa jo epäillä itseäänkin. Sitä kuitenkin sydämessään yrittää rakentaa hyvää ja viihtyisä työyhteisöä. Minulla varmaan onkin ollut onni olla terveesti johdetuissa työyhteisöissä. Silti kykenen erottamaan kaksi duunimestaa siellä Suomessa, jotka vaikutti todellakin olleen så kallad narsism orienterade i råd. Vet inte? Ehkä ensimmäinen oli selkeä ylöspäin ruskeakielinen. Tää toinen olikin jo haastavampia ceisi. Korkeakoulutettu kusipää? Tai sitten minä? Ja onhan nuo muutamat muut selkeitä tapauksia. ”Hyväksikäyttäjiä.” juuri niin.

 9. Kuin olis lukenut tarinaa omasta entisestä työpaikastaan. Pomo ehti parissa vuodessa tuhota kaiken mitä vuosikymmenien aikana oli kovalla työllä rakennettu – lopulta jäljellä oli vain imeksijöiden kyllästämä sisäpiiri ja muutama hälläväliä-tyyppi. Kaikki osaajat olivat jo häipyneet muualle ja keskijohto oli kriisissä.
  Ongelmia yritettiin ratkoa suoralla puheella (pomossa ei ollut mitään vikaa ja hän oli uhri), konsultin avulla (pomo valitsi projektiin osallistujiksi vain omia suosikkejaan ja firman rahat menivät täysin hukkaan), työsuojelun avulla (eihän pomo ollut mitään pahaa tehnyt kenellekään vaan me pahat ihmiset jotka hänestä valitimme olimme ongelma, ei hän) ja aina syy oli jossain muualla kuin pomossa joka ei kuunnellut, kunnioittanut, saati huomioinut onnistumisia, piti lellikkejä joita eivät säännöt koskeneet ja syrji inhokkejaan joka tavalla. Jopa sairaslomalle ajaminen ja työhönpaluun vaikeuttaminen ei ollut tämän tyypin yläpuolella.
  Itse karistin tomut jaloistani aikoja sitten ja takaisin ei ole tullut ikävä. Sääli, kun loistava työpaikka, mukavat työtoverit ja mahtavat asiakkaat jäivät taakse. Nyt on kuitenkin parempi olla.

  Isoin ongelma narsisteissa on, että heihin ei järkipuhe tehoa. Ihminen, joka ei näe itsessään mitään muuta kuin erinomaisen hienoja piirteitä ja muissa vikoja ja vajavaisuuksia, ei tule ikinä myöntämään virheitään.

 10. Työelämän koko ajan muuttuessa myös johtamisen pitäisi muuttua ja nykyistä enemmän mielellään nk. jaetun johtajuuden suuntaan. Arin kuvaama narsistipomo sotii selkeästi tätä vastaan viemällä henkilöstön vähäisetkin halut kehittää ja uudistaa toimintaa.

 11. Monikansallisessa yrityksessä jossa olen töissä oheisenlainen tilanne tällä hetkellä. Moni on jo lähtenyt tai pakotettu lähtemään, useampi työntekijä voi huonosti mutta eivät uskalla tehdä mitään. Huono tilanne myös yritykselle kun hyviä töntekijöitä poistuu jatkuvasti, totuus paljastuu ehkä joskus.

 12. Lisätään vielä, että haukkuu alamaisiaan toisilleen ja kylvää riitaa heidän välilleen. Nöyryyttää muiden edessä, vaikka virheellisellä tiedolla.

 13. Loistava kirjoitus ja äärettömän hyviä kommentteja, kiitos näistä! Vertaistuki on äärimmäisen tärkeää tässäkin asiassa, jotta ihmiset jaksavat tälläisissä tilanteissa. Liian vähän yleensä puhutaan ja keinot tuntuvat olevan vähissä, mutta sitkeästi vain eteenpäin. Jaksamista kaikille joita asia koskettaa ja muistakaa antaa tukenanne ne, jotka huomaatte tai tiedätte yrityksessänne olevan narsisteja-manipulaattoreita, millä nimellä nyt sitten ikinä näitä ihmisiä voikaan kutsua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s