Home

”Kukaan ei ole koskaan kysynyt”

Olin aikoinaan konsulttina ja totetutin paljon yrityskohtaisia valmennuksia. Eräässä yrityksessä oli toimitusjohtajan mukaan ongelmia yhteistyössä ja hän tilasikin valmennuksen sitä varten kuitenkaan osallistumatta siihen itse. Aloitin valmennuksen ja tunnin jälkeen huomasin, että minkäänlaista ongelmaa ihmisten yhteistyökyvyssä ei ollut. Muistan ihmetelleeni, että ”Tehän tiedätte nämä asiat, miksi näille ei ole tehty mitään?. ”Kukaan ei ole koskaan kysynyt tai välittänyt mielipiteistämme” oli vastaus. Toimitusjohtaja ei siis kuunnellut ihmisiään tai päivittäisiä ongelmia vaan ohitti ne arvottomina.

Vastaus tulee pintaan edelleen. Uskon täysin, että monessa yrityksessä ei tarvita ihmeellisiä asioita tai strategioita, kunhan vain kuunnellaan kaikkia ihmisiä ja tehdään ongelmille jotain. Jokaisella on jotain annettavaa – aivan varmasti.

Valitettavan moni pomo käyttäytyy edelleen samoin

Nyt syksyn alussa olen kuullut todella paljon kommentteja, että pomolla on oma suosikkijärjestelmänsä ja hän kuuntelee vain muutamia ihmisiä organisaatiossaan. Tarvittaessa myös vaihtaa suosikkejaan, jos he uskaltavat olla eri mieltä. Pomo jyrää ihmisten yli tilanteessa kuin tilanteessa. Ja valitettavan usein tämäkään ei riitä, vaan ihmisten osaamista arvioidaan iän perusteella. Joko on liian nuori tai liian vanha. Liian kokematon tai kokenut.

Hyvin usein suosikkeja pitävä pomo rakentaa lähipiirin yes-yes-henkilöistä ja vaikkapa sitten yt-neuvotteluiden kautta hankkiutuu eroon niistä, jotka uskaltavat sanoa mielipiteensä ääneen tai ovat sitten väärän ikäisiä pomon ikähaarukkaan. Liian kokeneet tai pätevät ovat uhka ja he saavat kenkää. Tarvittaessa hän pönkittää omaa brändiään erilaisella kommunikoinnilla hallitukseen ja ulkopuolisiin sidosryhmiin päin. Vain sillä mille asiat näyttävät, on väliä.

Yllä oleva tuntuu raalle ja kovalle, mutta valitettavan totta.
Jopa tätä kirjoitettaessa vetää hiljaiseksi.

Mikä tällaista pomoa vaivaa?

En yksinkertaisesti tiedä. Kyseessä ei ole mikään yksittäinen tapaus vaan monta kommenttia nyt syksyn alussa. Käytös tuntuu aivan uskomattomalle, sillä ammattitaitoinen pomo osaa käyttää ihmisten osaamista tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti hyväkseen. Joko kyseessä on huono itsetunto, tai sitten vain yksinkertaisesti oman edun tavoittelu nopean urakehityksen kautta.

Käytöksen tavoitteena on ehkä antaa kuva menestyvästä pomosta ja yritys saadaan tarvittaessa näyttämään lyhytaikaisesti hyvää tulosta kuluja karsimalla, ihmisiä vähentämällä, markkinointia leikkaamalla, ihmisten motivaatiotekijöitä leikkaamalla jne jne. Juustohöylä, jonka tavoitteena on oma urakehitys. Head-hunterit näkevät hyvän kehityksen ja rekrytoivat pomo-pommin seuraavaan yritykseen jatkamaan samaa.

Onneksi kuitenkin joskus pää tulee vetävän käteen

Suomi on kuitenkin hyvin pieni maa ja taakse jätetty tuho tulee joskus varmasti vastaan. Jossain vaiheessa urakehitys pysähtyy ja todellisuus iskee vastaan esimerkiksi hallituksen oivaltaessa johtamisen todellisen tilanteen. Siinä vaiheessa ei varmaankaan tukijoukkoja enää löydykään ympäriltä.

Pelko potkuista ei todellakaan ole oikea syy käyttäytyä toisin vaan on aivan päivän selvää, että yritys menestyy parhaiten silloin kun pomo arvostaa omia ihmisiään tasapuolisesti ja kehittää asioita yhdessä kaikkien kanssa. Arvostaen jokaisen mielipiteitä. Miettien asioita yhdessä ja kuunnellen sekä nuoria että vanhempia ihmisiään. Lyhyesti kuvattuna hyvä pomo on nöyrä etenkin omalle osaamiselleen. Hän ei usko osaavansa kaikkea itse tai parhaiten vaan arvostaa ihmisiään. Mitä useampi mielipide saadaan esille ennen päätöksentekoa, sitä parempi päätös on toteutuessaan.

Jokainen pienikin ongelma tai idea on aina mahdollisuus olla parempi kuin kilpailija.
——-
Nuorena konsulttina kuulin aikoinaan tämän viisauden:

Ole ystävällinen ihmisille mennessäsi ylöspäin, sillä kohtaat heidät myös matkallasi alaspäin.

Kyllä. Arvosta ihmisiäsi tilanteessa kuin tilanteessa. 

Se maksaa itsensä takaisin.
Aina.

Pomon on rakennettava yrityksen menestymistä ihmisten kautta eikä heidän kustannuksellaan.
Onneksi moni hallitus on tämän jo oivaltanut.

Yksinkertaista johtamista – Arvostaen.
———-

Lisää ajatuksia:

http://www.liikekirjat.fi/index.php/catalog/yksinkertaista-johtamista-arvostaen/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s