Home

Motivaatiosta puhutaan paljon ja siitä tehdään joskus mielestäni liian vaikeaakin. Erilaiset monimutkaiset mallit eivät toimi arjen kommunikointitilanteissa kiireen keskellä. Miten motivoinnissa voisi kehittyä – voisiko sitäkin ajatella aina kahden erilaisen käytöksen kautta, negatiivisen tai positiivisen. Samalla tavalla kuin arvostelua – arvostusta.

Mitä ihmiselle tapahtuu erilaisissa tilanteissa? Ihminen joko lamaantuu tai innostuu. Menee kyykkyyn tai kasvaa. Hyytyy tai saa lisää virtaa. Hiljenee tai osallistuu keskusteluun. Poistuu tai tulee esiin paremmin. Katsoo lattiaan tai silmiin. Muuttuu sohvaperunaksi tai menee ihmisten ilmoille. Muuttuu puolityhjäksi rantaleluksi tai juoksee marathonin. Näkee mustan aukon tai fuusioreaktion.

Musta aukko vie energian

Toki jokainen kohtaa vastoinkäymisiä elämässään ja työssä, mutta kaikki eivät muutu negatiiviseksi mustaksi aukoksi. Useimmiten vain ne, joissa ihminen kokee saavansa epäoikeudenmukaista kohtelua, epärehellisyyttä, jossa ei näy valoa tunnelin päässä, joku ajaa vain omaa etuaan, käskyttää itsekkäästi, pompottaa toista narsistisesti tms – vievät valtavasti energiaa. Ihminen jää miettimään ja pyörittelemään asiaa ja se valtaa mielen kokonaan. Hyvin helposti negtiivisuus valtaa mielen ja myös kaikki läheiset kärsivät. Tunnetila vaikuttaa kaikkeen tekemiseen ja negatiivisuuteen jää helposti kiinni. Niin kauan kun asiat vellovat mielessä on ihminen tehoton – toki inhimillisesti. Negatiivinen tunne vie mennessään ja olotila syvenee helposti totaalisen mustaksi aukoksi joka imee kaiken energian. Lopputuloksena voi olla jopa masennus, jos ratkaisua ei löydy.

Olemme varmasti kaikki kokeneet tuollaisen kierteen ja se saa todella voimattoman olon aikaan.Uskoakseni monessa paikassa ei tarvitsisi tehdä paljokaan ihmisten motivoinnille kunhan vain lopetettaisiin edellä mainittujen esimerkkien mukainen johtaminen.

Onnistumisten fuusioreaktio?

Mikäli motivaatio ja energia voidaan viedä pienillä asioilla niin eikö se toimi myös toisinpäin. Se tunne kun saa kuulla jotain positiivista ja kivaa saa niin hyvän tunteen jokaisen sisälle. Pieni sana, hymy, tykkääminen facessa, kiitos hyvin tehdystä työstä, halaus kiireen keskellä, vaikkapa vain sana ”yes” peukulla varustettuna, sana ”wau” tai mitä tahansa kaunista ja positiivista hyvin tehdystä työstä tai onnistumisesta.

Nyt tarkoitan niitä pieniä asioita, jotka valitettavan usein jäävät sanomatta. Töissä tai kotona. Niitä, joita on helppo heittää virtuaalisesti, mutta arjessa ne muuttuvat itsestäänselvyyksiksi liian helposti. Juuri ne pienet positiiviset sanat ovat niitä, joista jokainen saa energiaa, virtaa ja jaksamista. Pienen pieni peukutus voi olla koko viikolle juuri se tarvittava fuusioreaktio. Osoitus siitä, että toinen ihminen on tärkeä ja että häntä arvostetaan. Se, että kokee onnistuneensa on niin tärkeää meille kaikille.

Me kaikki kaipaamme onnistumisen tunnetta.

Sitä tunnetta kun joku huomaa ”pienen ihmisen” tai hyvin tehdyn työn, pienen asian, pienen onnistumisen tai mitä tahansa positiivista uutta toisessa. Se on bensaa motivaation liekkeihin, se vapauttaa energiaa meistä jokaisesta. Sitä energiaa, jota meissä jokaisessa on sisällä valmiina kaikkeen uuteen. Kaikkeen luovaan.

Tämä ei ole vain pomon tehtävä vaikka esimerkki ja malli lähteekin juuri sieltä. Tämä on meidän jokaisen vastuulla. Jokaisena päivänä meistä jokainen onnistuu ja muiden haasteena on huomata ne. Ei ole siis mitenkään kallista tai ylivoimaista. Itseasiassa sikahalpaa.

Pienestä onnistumiesta lähtee liikkeemme kiva onnistumisten pyörre tai fuusio. Vähän sama kuin hymyn kanssa – se tarttuu. Samoin käy onnistumisille – ne saavat hyvän fiiliksen ja tunteen ja positiivisessa fiiliksessä onnistumisia tulee lisää.

Uskoakseni meistä jokainen haluaa työskennellä onnistumisten keskellä.

Huomataan siis ne. Ja sanotaan ne ääneen. Siitä se lähtee:
Tuloksen tekeminen.
Positiivinen kierre.
Jaksaminen.

PS. Toki tulee sellaisia tilanteita, joissa edelleenkään kukaan ei huomaa, mutta silloin sen voi tehdä itse. Kirjoittaa paperille omat onnistumiset juuri sinä päivänä, viikkona tai koska vaan. Omaa motivaatiota voi johtaa myös jokainen itse – omilla onnistumisilla.

Yksinkertaista johtamista – Arvostaen.
———-

Lisää ajatuksia:

http://www.liikekirjat.fi/index.php/catalog/yksinkertaista-johtamista-arvostaen/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s