Home

Puutarha herää keväisin eloon

Luonto ja kasvit on omaa sydäntä lähellä, koska työn vastapainona valokuvaan luontoa ja myös hoidan puutarhaa. Mikä puutarhassa voi inspiroida miestä? Yleensäkin luonnon kauneus ja pienet yksityiskohdat, jotka herääväät eloon jokaisena keväänä rankan talven jälkeen. Kasvit ovat jäässä, uinumassa tiedottomassa tilassa ja auringon lämmittäessä ne herääväät eloon ja rynnivät kohti taivasta valoon ja lämpöön. Terassilla kesällä istuessa mielihyvää tuottaa vihreän ja kukkivan pihan kauneus, valon aikaansaannokset ja kokonaisuutena puutarhan kukoistus elinvoimaisena.

Kova istutuksesta lähtenyt työ palkitaan jokaisena kesänä kauniilla kukoistavalla ympäristöllä ja sitä kautta omalla fiiliksellä.

Mitä puutarha vaatii?

Lyhyellä oppimäärällä voisi sanoa, että onnistuneen ja kukoistavan puutarhan saa aikaan hyvällä pohjatyöllä. Multaa ei kannata säästellä, eli edellytys hyvään kasvialustaan tulee olla kunnossa. Taimet kannattaa valita huolella ja istuttaa valoon. Lannoittaa ja kastella säännöllisesti. Kitkeä rikkaruohot ja muistaa välillä leikata rönsyjä pois. Fakta on myös se, että puhumalla kasveille ne saavat lisää hiilidioksidia ja menestyvät paremmin. Terassilla istuessa kesäistä puutarhaa on kiva kuunnella kaikkine äänineen. Pieniä asioita ja isoja tuloksia. Työtä pitää tehdä paljon ja säännöllisesti. Päivittäin. Lopputuloksena aidot tuoksut,  kasvien kukat ja kaunis luonnon vihreä ilmapiiri on kaiken vaivan arvoinen.

Mikäli puutarhan haluaa menestyvän, nämä on hyvä muistaa:

–        pienten taimien ja versojen yli ei saa kävellä, ei isojenkaan

–        kasveja ei istuteta pimentoon

–        kasveja ei unohdeta

–        kastelua ei jätetä tekemättä,

–        kasvien ei anneta kuivua kauimmaisessa nurkassakaan

–        uusia versoja ei katkota

–        uusia ituja ei poisteta

–        rikkaruohojen ei anneta kukoistaa

–        hoito-ohjeita ei unohdeta

–        kevään hoitoa/huoltoa ei unohdeta

–        erilaisia kasveja ei hoideta samalla tavalla

–        lannoitusta ei unohdeta

–        puutarhaa ei hoideta excelissä

–        hoitoa ei piennetä lama-aikana

–        kaikkia ei leikata samaa mittaan, tapapäistetä

Listaa voi jatkaa pitkällekin. Jos vain istuu olohuoneessa ja miettii puutarhan hoitamista excelin kautta, se ei vielä tapahtu. Siinä excelin funktioihin perehtyessä puutarha kuolee ja kuivuu pois vaikka kuinka laskentasolut näyttäisivät muuta. Vaikka kuinka olisi lama, silti kasvit kaipaavat saman hoidon kukoistaakseen. Jos jokin kasveista nuukahtaa, se saa erikoishoitoa ja lisäravinnetta, ei edelleenkään tallomista. Hento puu saattaa vaatia ylimääräisen tuen kestääkseen myrskyssä. Kylmä aamu voi vaatia ylimääräisen lämmittävän suojan ja peitteen.

Pomo on kuin puutarhuri

Kaikki mainitut asiat  ovat yhdenmukaisia johtamisen kanssa. Jos haluamme ihmistemme kukoistavan, sama lista toimii.

Heitä ei saa unohtaa, ei kävellä yli, ei unohtaa pimentoon, ei tasapäistää, ei unohtaa tukea jne jne.

Monet vaikeat asiat ovat yksinkertaisia kun ne viedään pois omasta ympäristöstä. Esimerkkejä löytyy heti ja niiden kautta asiaa on helppoa ymmärtää. Kuten puutarhan saamista kukoistavaksi. Me kaikki tiedämme varmasti miten se onnistuu tai toisaalta miten puutarhan saa kuivumaan pilalle. Kuihtumaan.

 Näin se on johtamisessakin.

Jokainen meistä on puutarhuri.

Omille ihmisillemme.

Johdanko ihmisiäni kuten puutarhaani?
Haluanko kaikkien kukoistavan?
Haluanko kaikkien kasvavan?
Kukkivan?

Yksinkertaista johtamista – arvostaen:
http://www.liikekirjat.fi/catalog/yksinkertaista-johtamista-arvostaen/

5 thoughts on “Pomo kuin puutarhuri

  1. Hyvä Ari, johtaminen on tunnetusti taitolaji ja lisäksi Excel-mies on mennyt mies J.Karjalaisen sanoin.

  2. Sulla on selvästi exceli-kammo iskenyt päälle…. mutta hyviä vertauksia. Taitaa olla niin, että jos jotakin haluaa saada aikaiseksi on siihen panostettava muutakin kuin ajatustyötä??

  3. Miehellä on selvästi intohimo johtamiseen ja sen kehittämiseen. Jos ja kun tuossa työssä onnistuu, siinä voittavat kaikki, johtajat ja johdettavat, koko ’community’ niinkuin australialainen asian ilmaisisi. Loistavia vertauskuvia.

  4. Kiva metafora, tästä tuli mieleeni jo ammoin esimieskoulutukseen kirjoittamani tarina, jossa esimies toimi kuin puutarhuri… muokkasi maata, kasteli ja lannoitti ja valmisteli puutarhaansa säätilan muutoksiin sekä vuoden kiertokulkuun ja oli ylpeä kasveista ja muistakin puutarhan elementeistä, jotka kaikki pelasivat yhteen; symbioosit ja muut toimivat niin, että kahdesta syntyi enemmän… Tämä metafora todellakin toimii 🙂

    Niin ja tuosta ”hoitoa ei pienennetä huonona aikana” voisin vielä todeta, että viisas puutarhuri saattaisi jopa panostaa hoitamiseen hankalana aikana enemmän kuin ennen 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s