Home

Ihmisiä voi johtaa niin monella eri tavalla.

Excelin kautta etukäteen siten, että muutokset ja kehittämiset tehdään excelin solussa ja sen jälkeen odotetaan toimenpiteen siirtymistä käytäntöön. Tai täysin toisella tavalla, jossa kaikki miettiminen ja suunnittelu sekä kehittäminen tehdään yhdessä ihmisten kanssa, jolloin toimenpiteiden tulokset siirtyvät jossain vaiheessa jälkikäteen exceliin.

Kumpi on helpompaa?

No näennäisesti varmaan se excelissä lukujen pyörittely. Miten helppoa onkaan parantaa tulosta pienentämällä excelin solussa kiinteitä kustannuksia ja rakentaa budjettia uusiksi ja kannattavammaksi. Liian helppoa. On vain liian usein selvästi nähtävissä, että se toimii vain siihen asti kun todellisuus paljastuu. Luvut eivät ehkä olekaan seuranneet excel-suunnitelmaa täydellisesti. Luvut ovat olleet vain lukuja ja kun asioita ei ole suunniteltu organisaation kanssa yhdessä, johto on vain ostanut itselleen hieman lisäaikaa todellisen muutoksen tekemiseen.

Toki tulosta voidaan parantaa myös excelissä todella helposti myös liikevaihdon paranemisen kautta. Miten helppo onkaan nostaa organisaation tekemää arviota muutamalla prosentilla, jotta viivan alla oleva tulos olisi parempi. Sekään ei toimi kuin seuraavaan raportointiin asti. Muutos on tehty vain excelissä, ei päivittäisessä toiminnassa.

Jos organisaatio haluaisi parantaa tulostaan, se voisi poistaa hetkeksi excelin johdon koneelta ja myös kirjoituspöydän tuoleineen.

Excel ja tuolit pois – miksi ihmeessä?

Uskon valtavasti siihen, että organisaatiota johdetaan yhdessä ihmisten kanssa. Poistamalla excelin ja tuolit,  johdon olisi aidosti ryhdyttävä maisemakuukkeloimaan ja keskustelemaan ihmisten kanssa. Mitä ideoita ihmisillä olisi, mitä voisi tehdä toiminnan kehittämiseksi, miten myyntiä voisi parantaa, miten kustannuksia voisi säästää jne jne.

Hyvin monessa organisaatiossa ihmiset tietävät mitä voisi ja pitäisi tehdä. Kukaan ei vaan koskaan kysy sitä heiltä.  ”Mitä sinä tekisit tässä tilanteessa, jos voisit tehdä ihan mitä vaan?” olisi todella hyvä kysymys kysyä omilta ihmisiltään.

Me toivomme esimiehinä omilta pomoiltamme kommunikointia ja keskustelua. Meidän ideoittemme kuuntelemista. Emme käskytystä excelin kautta. Miksi ihmeessä meidän ihmisemme olisivat toisenlaisia.

Ihmiset tekevät oikeat muutokset, ei excel.

Jos halutaan tehdä oikeaa muutosta ja menestyä, helpointa on tehdä se omien ihmisten kanssa. Silloin se toteutuu ja muutos on pysyvä. Olisi hyvä myös muistaa, että kommunikointi, keskustelu ja yhteinen ideointi ei maksa mitään. Päinvastoin. Juuri se voi säästää tai tuottaa oikeat toimenpiteet.

Toki ihmisten luokse meneminen vaatii rohkeutta. Se on haasteellisempaa kuin helppo ja hiljainen excel, joka ei väitä vastaan eikä kritisoi. Joskus voi tuntua, että vaikeat asiat on helpompi hoitaa yksin ja hiljaisuudessa, niin se ei kuitenkaan ole. Niissä tilanteissa esimieheltä kaivataan juuri sitä rohkeutta astua esiin ja olla läsnä. Rohkeutta kysellä, kommunikoida, jutella, kuunnella ja ottaa opiksi ovat niitä ominaisuuksia, joita ihmiset odottavat. Ja ennen kaikkea arvostavat.

Esimiehen valinta päivittäisiin tilanteisiin:

Olenko Excel-mies vai ihmisiä kuunteleva rohkea pomo, jolle ihmiset haluavat kommunikoida ja kertoa ideoitaan.

Päätös on jokaisen oma.  Sitä tehdessä olisi hyvä muistaa pari seikkaa:

– Yksikään yritys ei ole noussut markkinajohtajaksi excelissä.

– Parempaa työelämää ei rakenneta excelissä.

– Onnistumisiin tarvittava motivaatio ei lisäänny pomon excel-pyörittelystä.

– Todellisuus ja ihmiset ovat  ympärillämme, eivät excelissä.

– Luvut ovat totta vasta kun ne ovat ihmisen kautta toteutuneet.

9 thoughts on “Johdanko luvut etukäteen exceliin vai jälkikäteen?

 1. Tässä ollaan nyt tärkeiden asioiden äärellä. Kuinka monessa organisaatiossa on todellakin pulaa niistä johtajista jotka uskaltavat/osaavat johtaa ihmisiä lukujen sijaan.

  Se eiole se helpoin ja vaivattomin tapa tehdä työtä, mutta onnistuessaan varmasti tuloksekkain tapa, niin liikevaihdon kuin työtyytyväisyydenkin kannalta.

 2. Puhut asiaa. Välillä vaan ihmetyttää, että tämä ei ole kaikille itsestään selvää… ehkä lumetyö on jotenkin helpompaa ja ”hienompaa.”

 3. Ari, olen tismalleen samaa mieltä kanssasi. Kuinka todellista onkaan se tuska ja pohdinta kun mietitään mitä toimenpiteitä pitää tehdä, että voi sinne Exceliin ne luvut muuttaa. Ja itse toimenpiteiden toteuttaminen? Ja toimenpiteiden seuraaminen? Johtamistahan – siis ihmisten johtamista – se on. Ja tärkeä pointti: se on myös itsensä johtamista.

  Heikki

 4. Niin totta, että tekisi mieli ääneen huutaa. Erityisesti kolahti kappale: ”Jos halutaan tehdä oikeaa muutosta ja menestyä, helpointa on tehdä se omien ihmisten kanssa. Silloin se toteutuu ja muutos on pysyvä. Olisi hyvä myös muistaa, että kommunikointi, keskustelu ja yhteinen ideointi ei maksa mitään. Päinvastoin. Juuri se voi säästää tai tuottaa oikeat toimenpiteet.” Tämä kappale tuppaa kiteyttämään koko (henkilöstö)johtamisen idean.

 5. Yhtään onnistunutta päätöstä en ole nähnyt tehdyn talousmallinnus edellä – muutoin kuin sattumalta! Excelillä voi nähdä vain murto-osan siitä, mitä ihmisäly-tunne kaikkine dimensioineen voi ymmärtää. Korkein viisauden muoto lienee jälkiviisaus etukäteen. Siksi päätöksen (ennenkuin sellainen lopullisesti nuijitaan!) vaikutusten simuloiminen vaikka Excelillä voi kylläkin estää pahimmat munaukset.

 6. Jokaisen sanan allekirjoitan, mutta teeseistä eniten kolahti ”Onnistumisiin tarvittava motivaatio ei lisäänny pomon excel-pyörittelystä”! Excelillä johtaminen voi todella tappaa työntekijän motivaation,sen olen kokenut liian usein silloin, kun vielä toimin käytännön työterveyslääkärinä. Tänään julkaistussa Työ, terveys, turvallisuus -lehdessä otsikoidaan ”Innostus voi satakertaistaa työpanoksen” ja sitä innostusta ei excelillä aikaansaada.

 7. Yhden asian haluaisin muuttaa ihmisten keskustellessa johtamisesta. Ihmisten johtaminen on vain osa johtamisen kokonaisuutta. Siihen liittyy myös prosessit, organisaatio, työkulttuuri jne… Johtajuus on tämän kaiken hanskaamista.

  Kaikki on varmasti saanut osansa suomalaisesta byrokraattisesta johtamisesta. Se on juurtunut syvälle virastojen betonielementteihin ja sieltä ulottaa lonkeronsa myös yritysmaailmaan. Yleensä mitä enemmän tasoja (johtoportaita) yrityksessä on sitä enemmän on byrokratiaa. Näin tapahtuu ihan luonnollisista syistä. Yksi syy on se että välijohtoportaan tyypit yrittävät tehdä itsestään tarpeellisia. Tässä menee yleensä vihkoon. Tehdään prosesseja prosesseien takia. Mutta joskus prosessit ovat hyvästä. Joskus exel taulukko on oikeasti ainut keino ratkaista ongelma. Tai ainakin kartoittaa ongelma. Ihmiset tietysti tekevät aina sen likaisen työn. Eli muuttavat ne numerot toiminnaksi.

  Kaikki liittyy yrityksen tehtävään ja tavoitteisiin. Kaiken työn pitäisi palvella näitä. Oli se sitten joku prosessi tai keskustelu alaisten kanssa.

  Ihmisten toimintakyvystä (hyvinvoinnista) on tietysti pidettävä huolta. Se on osa kokonaisuutta. Mutta prosessit, rakenteet, pylväät ja exelit ovat osa samaa kokonaisuutta, johtamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s