Home

Mikä saa minut miettimään onnistumisia, arvostusta ja parempaa työelämää?

Uskoakseni juuri omat kokemukseni ja kehittymisen halu esimiehenä. Olen yrittänyt lähestyä ja miettinyt arvostusta monien päivittäisten asioiden kautta. Miten arvostus näkyy, miten se tuntuu ja miten se koetaan eri tilanteissa?  Miten eri ihmiset sen kokevat ja miten itse toimin eri tilantessa ehkä vaistonvaraisestikin? Miksi se on niin tärkeää?

Suuri virhe on luulla, että arvostus on vain sana tai jokin yksittäinen asia tai positiivinen palaute, jonka kertomalla toiselle kaikki taivaan ja johtajuuden portit aukeavat. Ei. Eivät aukea. Arvostus ei ole mikään aikataulutettava asia kalenteriin, prosessiin tai pikkujouluihin.

Se on kokonaisuus, joka lähtee ihmisen omasta arvomaailmasta ja suhtautumisesta toisiin ihmisiin työpaikalla, kotona, ystävien kanssa ja kaikissa elämän tilanteissa.  Se näkyy kaikissa tilanteissa missä ihmiset kohtaavat ja kommunikoivat.

Näissä tilanteissa ihmiset joko arvostelevat tai arvostavat toisiaan.

Ja nyt en tarkoita todellakaan tuota pelkästään sanallisesti tehtynä. Arvostella toista voi niin monin eri tavoin. Naurahtamalla, hymyilemällä vinosti, kyseenalaistamalla, käskemällä, hakemalla virheitä, tuomalla omat ideat toisen ajatusten tilalle, juttelemalla kuuntelematta, katsomalla silmiin näkemättä toista ihmistä, ohittamalla toinen hymyilemättä, unohtamalla kysyä mielipidettä, olematta aidosti läsnä, keskeyttämällä toisen puhe jne jne…esimerkkejä riittää vaikka kuinka paljon.

Miksi arvostelu on helppoa ja arvostaminen vaikeaa?

Usein unohdamme se, että olemme kaikki erilaisia. Elämme omaa elämäämme omien kokemusten ja ajatusten kautta. Toisen kertoessa omista asioistaan, meille tulee usein palava tarve kertoa sama omistamme teemalla ”ei tuo vielä mitään” ” odotas kun kuulet minun juttuni”…. Oletamme, että puhumalla saamme toisen arvostuksen. Kertomalla vielä kovemman jutun kuin toinen. Olemalla vielä kovempi. Osaamalla enemmän. Saavuttamalla enemmän.

Meneekö se niin?

Ei varmaankaan enää 2013. Ehkä joskus asia on ollut noin. Pomot olivat kovia tyyppejä, joita pelättiin ja jotka pystyivät tekemään mitä vaan. Käskyttämään. Pompottamaan. Olemaan kovia hemmoja. Elettiin patruunoiden maailmassa, jossa pomo oli pomo ja yleisesti ottaen aina oikeassa. Isäni totesi nuorelle pojalle aikoinaan…”joko sinä teet tai itket ja teet”. Tuo oli sitä vanhaa örkkikulttuuria. Jos tuon ajatusmaailman ja kulttuurin vie yrityksiin, voidaan varmaan puhua siitä sanalla yrityskulttuuri 1.0. En usko, että se kaipaa enempää selitystä.

 Me olemme kaikki itsenäisiä yksilöitä ja erilaisia.

Se on asia, joka on hyvä muistaa.

Kaikki asiat lähtevät aina yksilöistä, myös hyvä johtaminen ja yrityskulttuuri.

Jokaisesta meistä.  Sinusta. Minusta.

Miten me kaikki voimme rakentaa parempaa  yrityskulttuuria tähän päivään ja koko yhteiskuntaan?

Kannattaa pysähtyä yksilönä  miettimään hetkeksi, millaista ihmistä itse arvostaa? Ainakin minä arvostan ihmistä, joka kuuntelee minua, ottaa minut vakavasti, luottaa minuun ja uskoo minun kykyihini ja tapaani hoitaa asioita. Päätöksiini. Kuuntelee ja on läsnä. Antaa tehdä miten parhaaksi näen. Antaa tehdä myös virheitä.

Tässä on mielestäni suurin yrityskulttuurin ero tulevaisuudessa ja historiassa.

Hyvän ja paremman työelämän rakentaminen lähtee yksilöistä ja pienistä teoista. Se lähtee siitä, että emme pitäydy historiassa vaan haemme tulevaisuutta. Uusia asioita, oppimista ja positiivisia mahdollisuuksia.  Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen.

Jokainen meistä voi valita seuraavista yrityskulttuureista oman toiminnan mallin:

Yrityskulttuuri 1.0 – Yrityskulttuuri 3.0

Arvostellaan – Arvostetaan

Virheitä haetaan – Onnistumisia tavoitellaan

Yes yes miehiä –  Erilaisuutta toivotaan

Ongelmista ei puhuta – Ongelma=mahdollisuus

Pomon ideat – Kaikki ideoivat

Tehdään kuten ennen- Joka vuosi muutoksia

Vastuuta ilman valtaa – Jokainen päättää itse

Johto on kuin liukas made – Johto on rehellinen

Tietoa pantataan – Kaikki on avointa

Pomo pomottaa kaikkia – Pomo auttaa kaikkia

Näkymättömiä ihmisiä – Kaikki mukana

Haetaan uutta duunia – Työssä viihdytään

Nuoret eivät viihdy – Nuoret pysyvät

YT-neuvottelut – Bonukset hyvästä työstä

Tappiota – Tulosta

”Tämä lista on syvältä” – ”Tämä lista on loistava”

Historiallinen työelämä – Parempi työelämä 2020

Yleensä monessa tilanteessa ihmiset valitsevat puolensa. Tässäkin on mahdollisuus valita.Vasen tai oikea puoli sanapareja. Päätös on jokaisen oma.

Tässä listassa haluan olla oikealla. Rakentamassa ihmisten viihtyvyyttä ja parempaa työelämää. Helppoa se ei ole. Matka siihen on vasta alussa omalta osalta, oppimista ja tekemistä on itsellä vielä paljon.

Haasteita riittää jokaiselle päivälle.

Kiitos mahdollisuudesta yrittää olla parempi.

 

One thought on “Parempaa työelämää 3.0 jokaisen arkeen

  1. Lista on loistava. Huoneentauluksi työpaikalla sanaparit – pohdittavaksi, tuleeko mieleen lisättäviä, korjattavia tai poistettavia. Hyvän palaverin agendaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s