Home

Monessa yrityksessä/organisaatiossa tehdään tällä hetkellä paljon työtä. Markkinatilanteesta johtuen ei ehkä uskalleta palkata lisää resursseja vaan odotetaan tilanteen paranemista. Tunnetta ja tietoa siitä, että ollaan menossa parempaan suuntaan. Ihmiset tekevät kiireessä töitä ja yrittävät parhaansa arjessa.

Tilanne jatkuu päivästä toiseen ja kiire vie helposti mennessään.  Jokainen odottaa työtehtäviensä keskellä, että pomo huomaisi ja antaisi jotain positiivista palautetta. Näkisi sen työmäärän ja tekemisen positiivisen asenteen. Tai jos pomo ei huomaa, niin edes joku organisaatiossa huomaisi. Edes kollega.

Jokainen kaipaa onnistumisen tunnetta, sitä että tekeminen huomataan.  Jos näin ei tapahdu, kiire muuttuu ahdistavaksi ja työt tuntuvat kasautuvan päälle nopeammin kuin niitä ehtii tekemään. Etenkin jos työn tekemisen tapoja ei saa itsenäisesti muuttaa tai jättää jotain turhia rutiineja vähemmälle. Jos asioita tehdään kuten ennen työt vaan lisääntyvät koko ajan. Ilman luopumista vanhasta ei valoa näy tunnelin päässä.

…nyt pomo tuleekin

Sitten pomo ilmestyykin paikalle ja hänellä on tärkeää asiaa. Odotamme hymyä, läsnäoloa, kuuntelua, rutiinien poistamista, välittämistä, ongelmiin puuttumista, ideoittemme vastaanottamista ja hyväksymistä…mutta mutta ei hän huomaakaan työpanostamme.

Positiivisuuden sijaan hän puuttuukin johonkin epäolennaiseen asiaan, jonka olemme tehneet tai päättäneet itse kiireessä. Väännämme kättä ehkä jostain mitättömästä ylimääräisestä kustannuksesta, jostain raportin luvusta tai excelin solusta. Hän haluaa ehkä muuttaa jotain päätöstämme ja käyttää veto-oikeuttaan tai hän ei halua tehdä hänelle kuuluvia vaikeita asioita vaan delegoi ne muille ja paistattelee itse onnistumisten valokeilassa. Asiat tehdään kuten ennekin.

Pomon kohtaaminen vie vielä lisää omaa motivaatiota.

Herää kysymys, että mistä pomolle oikein maksetaan?

Kirjoitin aikaisemmassa blogissa, että pomon tehtävä on saada ihmiset hyvälle tuulelle. Kyllä.

Jos ei tiedä miten ihmiset saa paremmalle tuulelle, niin voisi ainakin aloittaa siitä, ettei vie sitä ihmisten olemassa olevaa fiilistä.

Ihmiset eivät ole pomoa varten vaan ehdottomasti toisinpäin. Pomo on ihmisiä varten. Mutta ei pilkuttamiseen tai mikromanageeraamiseen, vaan:

Pomon tehtävänä on

  • käyttää aikaa ihmisten kanssa
  • kohdata ihmisiä face to face
  • kuunnella ideoita/ajatuksia/ongelmia
  • tukea ja helpottaa työtä
  • antaa ihmisten tehdä asioita omalla tavallaan
  • arvostaa heitä

Ja mikä tärkeintä tässä tilanteessa kiireen keskellä:

Pomon tehtävänä on huomata ihmisten onnistumiset arjessa.

Ne pienet tärkeät asiat.
Ne, jotka huomaamalla jaksamme.
Ne, jotka saavat hymyilemään.
Ne, joista olemme ylpeitä.

PS. Mitä onnistumisia huomasin tänään?

 Yksinkertaista läsnäoloa – aidosti arvostaen.

—–

Lisää ajatuksia:

http://www.liikekirjat.fi/index.php/catalog/yksinkertaista-johtamista-arvostaen/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s