Home

Surullisena luen hallituksen eri ministerien kommentteja yrittäjien asemasta Suomessa. Moni yrittäjä on uransa alussa laittanut koko omaisuutensa kiinni lainan vakuudeksi oman yrityksen perustamiseen. Alussa on varmasti tehty ympäripyöreitä vuorokausia kenties vuosia, jotta kassavirta on saatu positiiviseksi. Monessa tapauksessa ihmisiä on myös palkattu lisää yritykseen ja heistä on vuosien varrella haluttu pitää kiinni kuin perheenjäseninä. Aika moni yrittäjä on myös laittanut oman etunsa kakkossijalle verrattuna työntekijöihin, mieluummin on tingitty omasta palkasta kuin työntekijän palkasta. 

Jos laskee yrittäjän työtuntien määrää suhteessa nostettuun palkkaan niin aika harva on varmaankaan saanut edes minimituntipalkkaa. Kaikki  se raha mitä vain on ollut mahdollista on pidetty yrityksessä kiinni ja yrityksen ja henkilöstön eteen on tehty ihan valtavasti. Jos kaikkien jatkuvasti kasvavien henkilösivukulujen, työnantajamaksujen ja muiden kulujen jälkeen on jotain jäänyt viivan alle tuloksesi, on siitä maksettu verot yritysverokannan (20 %) mukaan ja loppu on siirretty vapaaseen omaan pääomaan. 

Tästä kaikkien kulujen ja verojen jälkeen mahdollisesti kasvavasta omasta pääomasta on yrittäjä voinut ehkä vuosien jälkeen nostaa pienen palkan lisäksi osinkoa itselleen. Rajattomastihan sitä ei saa nostaa vaikka kyseessä on OMA pääoma, jota on joskus alkupääomaksikin voinut sijoittaa yritykseen vaan sille on tarkat rajoitukset.

Vapaasta omasta pääomasta saa nostaa maksimissaan 8 % osinkoa, josta maksetaan henkilökohtaisessa verotuksessa 7,5 % vero 150.000 euroon asti. Kaikista nostetuista osingoista on siis maksettu (20 % yritysverokanta ja 7,5 % oma verotus) 26 % veroa. Eli jos yritys on toiminut vaikkapa 10 vuotta ja omaan pääomaan on saatu kaikkien kulujen ja verojen jälkeen kerättyä vaikkapa 10 x 30.000 euroa eli 300.000 euroa, yrittäjäomistaja voi nostaa yhtenä vuonna osinkoa maksimissaan 24.000 euroa, josta hänelle jää käteen 22.200 euroa eli 1.850 euroa kuukaudessa. Tämä osinko voi olla kyseisen yrittäjän ainoa korvaus tehdystä työstä koko vuonna. Hän saa siis nostaa omasta omaisuudestaan (oma pääoma) 7,4 % itselleen vuodessa. Kyseessä ei siis ole mikään hihasta repäisty asia, että ”nostanpa tuosta 500.000 euroa osinkoa” vaan tarkkaan säädelty asia. Kyseessä ei myöskään ole verovapaa osinko vaan kaikesta on maksettu ja maksetaan 26 % veroa.

(Yli 150.000 euron osingosta menee vero 28 % mukaan..eli siitä on silloin maksettu veroa yli 45 % – yritysvero 20 % ja osingon vero 28 %)

Jotta tuo osinko voidaan maksaa, on yritykseen pitänyt kerryttää omaa pääomaa monien vuosien ajan. Se jos mikä on ollut näiden vuosien ajan myös yrityksen etu. Tämän suurin osa poliitikoista ja ministeristä unohtaa totaalisesti.

On siis surullista, että osa ministereistä ei tiedä faktoja asiasta, eikä ymmärrä lainkaan yrittäjän asemaa tai koko osinkoverotusta tai tunne yrityksen tuloslaskelman ja taseen yhteyttä ja oman pääoman kertymistä. Kannattaisi hieman tutustua asiaan ennen kuin heittelee yrittäjiä halveksuvia kommentteja ja vie kaiken motivaation tulevaisuuden yrittämiseltä.

Jokainen yritys maksaa valtavan määrän arvonlisäveroa vuodessa, työntekijät maksavat paljon palkastaan veroa, erilaisia työnantajan ja työntekijän sivukuluja ja muita lakisäääteisiä menoja ja niiden määrä on koko ajan lisääntynyt. Jotenkin tuntuu, että yrittäjät halutaan imeä kuiviin veroja lisäämällä. Ai niin ja sitten voi vielä vähän lisätä veroja. Yrittäjille ja työssäkäyville.

Jos yrittäjät ja yritykset imetään kuiviin ja lopetetaan yrittämisen halu sekä työntekijöiden verotusta lisäämällä lopetetaan työntekemisen motivaatio – niin kuka maksaa yhteiskuntamme verot tulevaisuudessa. Lainarahallahan niitä ei pysty kauaa hoitamaan.

Yrittäjille – arvostusta. Kiitos.

Ps. En ole yrittäjä vaan palkansaaja.

2 thoughts on “Surullista ymmärtämättömyyttä..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s